i am sam (film)



i am sam (2001)

Filmen handlar om den utvecklingsstörde mannen Sam. Han är ensamstående far till Lucy. På Lucys sjuårsdag börjar socialen lägga näsan i blöt då de menar att Lucys intellekt överstiger Sams. Sam förlorar sin dotter och anlitar advokaten Rita i hopp om att kunna få tillbaka Lucy. Rita är dock en självupptagen och uppnosig människa, som själv har stora familjeproblem. Tillsammans med Rita, metaforer inom The Beatles' historia och sina vänner kämpar Sam för att övertyga alla tvivlande att allt som krävs för att ge sitt barn en bra uppväxt är kärlek, och det är han förmögen att ge henne.

Det var jobbigt att se på den här filmen. I början hade jag lust att bara stänga av den, men jag ville så gärna veta hur det slutade så jag behärskade mig. Man känner så mycket sympati för Sam och Lucy, och man känner sig nästan förtvivlad själv när man inser att de antagligen inte kommer lyckas bli en familj igen. Man förstår så väl att Sam inte vill något annat än ta hand om sin dotter, även om han på grund av sin autism har svårt att uttrycka sig.

Sean Penn spelar så fruktansvärt bra och var helt klart perfekt för rollen. Handlingen kändes också trovärdig om man bortser från att dottern Lucy är nästintill överdrivet mogen och intelligent för att ha växt upp med endast sin pappa och hans utvecklingsstörda kompisar. Filmen skildrar även advokatens familjeliv, att trots att hon har en bra utbildning och är intelligent så har hon ett dåligt förhållande till sin son och hennes man är otrogen, vilket understöder deras argument till att Sam ska få behålla sin dotter (det spelar ingen roll hur smart du är, det är inte det som avgör kvaliteten på förhållandet).

Det är en fruktansvärt sorglig historia, och det var svårt att hålla tillbaka tårarna vid flera olika ställen i filmen. Jag rekommenderar den till alla som uppskattar en fin dramafilm. För det är en otroligt fin men sorglig film, och den sätter sina spår. Jag får gåshud bara av att tänka på den.

Den får 8 talgoxar av 10 möjliga. Den har en unik handling, bra regi och en stark röd tråd. Och den här filmen berör verkligen, och jag vågar nog säga att det är en av de bästa filmer jag har sett.



För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.


Dela gärna med dig av din åsikt!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kommentarer
» Mikaela säger:

Kommer ihåg den. Väldigt stark film

2010-06-14 @ 07:09:56
Trackback