tankar om mat



Sitter i köket och myser, med öppet fönster som släpper in den fuktiga och väldoftande vårluften.. Åh vilken energi jag får av det här vädret. När man går med öppen skinnjacka och solglasögon. Det är något som tänder till lite extra i hjärtat då.

Vi åt frukost och åkte sedan in till gymmet. Trodde det skulle bli stressigt men det blev exakt en timme och det passade alldeles utmärkt. Jag började med marklyft och var så oerhört nära på att sätta nytt personbästa.. Jag lyckades nästan genomföra en repetition med nittio kilo. Blev så jäkla nervös att hjärtat bara skenade iväg och benen blev skakiga och ostadiga. Men vi kämpar på, fick i alla fall igenom flera set med 80, vilket var nytt personbästa från typ förra veckan. Jag tror utvecklingen kommer gå snabbt, jag behöver bara ha lite tålamod så jag kan känna mig trygg i övningen. Men det där med tålamod är inte min grej, haha.

Vi åkte till Nordby och jag handlade flourtuggummi. Rekommenderar FLUX-tuggummi till alla i hela världen typ, de är riktigt goda. Och bra för dig, det är ju inte helt fel. Sprang även in i assisterande butikschef för GameStop, Marcus. Han är den som fått sålt så sjukt mycket spel till mig och han är en riktigt gemytlig kille. Vi pratade en stund innan jag traskade vidare. Drack två koppar kaffe på Max innan jag åkte hem. Jag har dragit igenom båda bilarna med dammvippa, plockat ner utebelysningen och hängt upp mer fågelmat. Och njutit av det fina vädret. Det var ett jäkla tjat, jag vet.

Så nu sitter jag här och tänkte faktiskt skriva ett litet inlägg om mat innan det är dags för mig att åka in till stan igen, för runda nummer två på gymmet. Ser fram emot att få knäppa den där Celsiusburken och ge allt!





Okej! Det är nämligen så här att jag idag har fått frågor ifrån två vänner angående kost och träning. Jag tänkte försöka besvara frågorna här, och även om jag antagligen inte har något svar att ge som lever upp till era förväntningar så hoppas jag att det hjälper lite.

Först och främst, så glädjer det mig att folk hör av sig och ger mig förtroendet. Det ni bör veta är att jag saknar oerhört mycket kunskaper vad gäller kost och näringslära. Mina kunskaper är otroligt basic, om ens det. Skälet är att jag ärligt talat inte är så jätteintresserad, är det något specifikt jag funderar på så tar jag reda på det men inte så mycket mer.

Sedan ska ni också ha i åtanke att det finns mååånga olika läror om vad som är bra respektive dåligt för kroppen. Dessutom har vi inte identiska behov eftersom vi inte lever samma vardag i samma kropp. En person som tränar för att minska i kroppsfettprocent äter i regel inte samma saker som någon som vill öka i muskelmassa. Men de frågorna jag har fått gäller mera förstnämnda och kan sammanfattas så här:

Hur äter jag hälsosamt?

Definitionen av ordet hälsosam är oerhört flytande. Vissa bojkottar fett, andra kolhydrater och somliga båda två. Jag kan tala om för er att jag själv kan ibland se transformation pics på exempelvis Instagram, och se folk som gjort dubbelt så stora framsteg som jag, på en fjärdedel så lång tid. Jag förkastar inte alls deras oerhört hårda jobb, jag beundrar människor som går på diet och tar sina powerwalks tidigt varje morgon. Men det jag vill betona mest av allt, är att det handlar inte främst om att få snabba resultat - det handlar om att hitta en hållbar livsstil. Jag hade kunnat uppnå så oerhört mycket större resultat under de 1,5 år jag tränat, men jag har aldrig någonsin varit intresserad av att gå på stenhård diet eller fört logg över mått och vikt. Jag har aldrig känt att jag haft en anledning. Hade min största motivation i träningen varit att uppnå den där supersnygga kroppen eller kanske bli i form inför tävling - så absolut! Men jag går till gymmet för att jag älskar att träna. Resultaten som syns i spegeln verkar som en drivkraft men utan de skulle jag fortfarade gå till gymmet minst fem dagar i veckan för jag älskar det.

Jag tycker att jag har en sund relation till mat. Jag har räknat kalorier för att få ett hum om hur mycket som går åt och hur mycket som bör komma in, men inte får jag ångest om jag sätter i mig en punschrulle till kaffet. Eller äter pizza sent på kvällen. Ett av det viktigaste tycker jag är att inte fastna i en ond cirkel där man är manisk och ångest är drivkraften. Jag är en fet sucker för socker men vi ska också veta att det beror på en kemisk process i kroppen som får oss att känna så - OCH DET GÅR ATT TA SIG UR. Jag har sagt att "Det som är skönt med att träna så mycket är att då kan man äta vad man vill". Med det sagt så menar jag att kroppen självklart ska ha rätt sorts bränsle men att det är inte hela världen om jag vill unna mig då och då. Däremot så försöker jag att motstå sockersuget i 9 av 10 fall, eftersom jag inte vill göda den där kemiska processen som får hjärnan att utsöndra belöningshormon. Kom ihåg att det gäller inte bara socker utan även sötningsmedel. I Oktober 2012 tog jag en månad där jag helt uteslöt socker och sötningsmedel - vilket i sin tur resulterade i att det inte längre lockade. Alls.

Okej, men vad är då rätt bränsle för kroppen? Så här är det; nästan alla människor vet hur man ska äta för att må bra. Det handlar om motivation. Vissa människor menar att vete inte är bra för kroppen och utesluter det. Jag ska låta det vara osagt men det jag kan tipsa er om är att prova dig fram. När du skär ner på eller tar bort saker som kroppen inte mår bra av så kommer du högst sannolikt känna av det. Börja lägg till grönsaker till varje måltid. Jag själv försöker att äta kolhydrater till frukost och innan träning, för att få den där lilla extrakicken energi. Eftersom jag har ett väldigt hektiskt och fysiskt påfrestande jobb så äter jag kolhydrater på lunchen också. Är jag ledig skippar jag det och försöker få i mig mer protein och hälsosamma fetter istället, gärna från fet fisk och nötter. Men det här är det som funkar bäst för mig, det finns ingenting som säger att det är rätt för alla andra.

Det viktigaste är att man äter lagom, tror jag. Man vet som regel om man bör äta det som ligger på tallriken framför sig. En ganska så bra riktlinje jag en gång hörde är att man inte ska äta något som har en reklam. Den är ganska klockren, faktiskt. Googla fram recept, det finns helt sjukt mycket att hämta ute på internet eller i böcker. Och det behöver inte vara äckligt för att det är nyttigt, det kan jag lova! Själv är jag verkligen inget stort fan av grönsaker överhuvudtaget men jag brukar ändå tvinga i mig det ibland, eller äta mycket av det jag faktiskt gillar. För jag vet att jag påfrestar min kropp hårt och den behöver det.

Att vara "fit" eller leva hälsosamt handlar till stor del av kosten, och när folk undrar vad de bör äta vill jag bara svara med en motfråga, och det är "vad tror du själv?". För de flesta vet precis vad de bör och inte bör äta. Jag äter något jag "inte bör äta" minst en gång i veckan men för mig är det värt det. Det är hållbart. Jag kan tänka mig att leva så här för resten av mitt liv. Jag äter inte skräpmat men jag lever inte heller på sallader och vatten. En välbalanserad kost ligger till grund för din träning och utan de båda kommer det bli svårt för dig att uppnå hållbara resultat. Våga prova nya saker och begränsa dig i det du gillar att frossa i som kanske inte är det bästa för dig. För allt gött smakar bättre när det inte är vardagsmat, det kan jag gå i god för!

Motion, bra mat och tillräckligt med återhämtning är de tre grundpelarna för ett gott fysiskt mående. Det kan vara en svår balansgång. Jag har haft oerhört svårt att få de tre att klaffa och jag tror faktiskt att jag bara lyckats sköta alla tre områdena i ungefär en månad nu. Men det är upp till dig, och ingen annan. Kom ihåg det.

Några klyschiga råd på vägen:

  • Bli inte upprörd över resultat du inte fick, av arbetet du inte gjorde.
  • När du känner för att ge upp, kom ihåg varför du började.
  • Finn glädje och mening i det du gör!
  • Sist men inte minst, good things come to those who work their asses off.

Även om jag inte kan ge mer konkreta svar så hoppas jag att det varit lite till hjälp. Är ni riktigt seriösa kan ni alltid ta ontakt med en PT/kostrådgivare för att få personliga scheman och riktlinjer. Men kom ihåg att det viktigaste är att hitta något som är hållbart, och inte något som ger snabba resultat tillfälligt, om ni strävar efter ett gott mående. KRAM!
För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.


Dela gärna med dig av din åsikt!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kommentarer
Trackback