Funny Games U.S. (film)


Funny Games U.S. (2007)

Den här filmen är en thriller. Det står inte bara på baksidan av fodralet. Det är en riktig thriller, en psykologisk sådan.

Filmen handlar om en familj som åker till sitt sommarställe. Direkt när de kommer dit och hälsar på sina grannar märker man att det är någonting som inte står riktigt rätt till. Inte långt efter att de installerat sig i sitt egna hus kommer en ung man - klädd i vita golfkläder - in i huset och presenterar sig och ber vänligt om han skulle kunna få låna några ägg, för grannarnas räkning. Saker går inte riktigt felfritt, ytterliggare en vitklädd man kliver in och situationen blir allt mer och mer pressad. När mannen i huset tillslut bestämt ber dem att gå, inleder en av de vitklädda männen en lek, där familjen blir fångar i sitt eget hem där de måste välja mellan att vara med och leka, eller förlora livet.

Handlingen låter töntig och verkar inte särskilt originell. Och nej, egentligen är handlingen inte alls särskilt utmärkande. Det som gör filmen intressant är den otroligt speciella regin och den stress den medför.

Filmen är egentligen inte särskilt våldsam. Den är brutal, men det är inte mycket man får se. Filmen bygger på otroligt långa tagningar (en tagning var ~10 minuter lång, kameran ändrade inte vinkel, zoomade inte in eller ens rörde sig en enda gång). På vissa ställen i filmen känns de som att de bara filmat rakt ut i tomma intet, men efter en halv minut kan man se någon röra sig i buskarna. Något väldigt utmärkande för filmen var att vid tre olika tillfällen vände sig en av psykopaterna mot kameran, tittade in i den och ställde en fråga till oss åskådare. Det gjorde filmen väldigt obehaglig. Men det som präglar filmen är - enligt mig - helt otroliga skådespelarinsatser. Personligen är jag ett stort fan av Tim Roth (Lie to Me, Pulp Fiction) men jag tycker att alla medverkande spelade väldigt trovärdigt.

Jag fick känslan av att filmen mest skapades för att frustrera tittaren. Man blir stressad, och när man tillslut tror att "YES, nu kommer det vända" så händer något - verkligen - helt oväntat, och situationen är tillbaka där den var från början. Så jag kan inte annat säga att det var en speciell film. Mycket speciell, jag har aldrig sett något liknande - men det är absolut ingen budgetfilm.

Jag råder inte alla att se den. Jag tyckte att den var väldigt tilltalande, trots att jag försöker få mig själv att tycka annorlunda. Något säger mig att den egentligen bara var konstig, men en annan del av mig blev faktiskt rätt så "blown away". Inte för att den var så jävla bra, men för att den var annorlunda och det kändes som att den uppfyllde sitt syfte - att frustrera. Det är en thriller i stark bemärkelse, helt klart.

Mycket osäker på min ståndpunkt tänker jag ge filmen 7 talgoxar av 10 möjliga. En del av mig vill ge filmen ett ganska lågt betyg, eftersom det egentligen inte fanns någon sensmoral, den kändes nästan lite meningslös. Men en annan del av mig tycker att den är jävligt bra, på sitt egna vis. Jag är säker på att de flesta som ser filmen tycker att det är rena dyngan (det är som poesi, det ligger i betraktarens ögon om konsten ifråga är rena dyngan eller ett mästerverk). Men jag tycker att den var unik, proffsig och främst tilltalande. Det är en film som kommer sätta sina spår, helt enkelt. Och då tycker jag att den är värd många talgoxar!

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.


Dela gärna med dig av din åsikt!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kommentarer
» Mimmi säger:

Jag ska bannemig ta och titta på den filmen så snart jag kan! Låter precis som en film i min smak, och sen att jag finner Micheal Pitt attraktiv gör ju inte saken värre precis.. :3

2010-06-04 @ 10:10:35
Trackback