The Stoning Of Soraya M. (film)



The Stoning of Soraya M. (2008)

Filmen utspelar sig i Iran, där journalisten Sahebjam befinner sig. Hans bil har gått sönder och han söker sig till närmsta stad att få sin bil reparerad. I staden kommer han i kontakt med Zahra, som berättar om gårdagens fruktansvärda händelser. Hennes systerdotter Soraya blev stenad till döds för ett brott hon inte begått. I och med att hennes berättelse fortskrider står det klart att det var Sorayas man Ali som genom manipulation, hot, utpressning och lögner fått staden att tro att Soraya varit otrogen. Motivet? Ali ville gifta sig med en annan kvinna, Soraya ville inte genomgå skilsmässa då hon skulle stå ensam kvar utan några som helst pengar - och då gjorde han sig av med Soraya på annat sätt. Behöver jag nämna att filmen är baserad på en verklig händelse?

Filmen bjuder inte på några direkta överraskningar. Man förstår ganska tidigt vad som kommer hända, även om man vid några tillfällen tror att det ska vända. Man får förklarat för sig redan vid filmens början att ja - hon blev stenad till döds. Filmen är på så vis inte särskilt spännande, men den skapades endast för att världen skulle få ta del av denna fruktansvärda händelse. Filmen bjöd också på det mest obehagliga klimax jag någonsin sett.

Det är en av de jobbigaste filmerna jag sett. Man blir så frustrerad, arg och ledsen av att se den. Men det jag gillar med filmen är att den bygger inte på den dramaturgiska modellen, den framför bara ett budskap. Klart och tydligt. Och man lämnas med en enda känsla; vissa människor är bara för vidriga. Människor som gör sådana här saker kan inte mena allvar när de säger att de tror att det finns en Gud.

8 talgoxar av 10 möjliga. För att alla borde se den här filmen.


För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.


Dela gärna med dig av din åsikt!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kommentarer
» Boll säger:

DET mest obehagliga klimax du någonsin sett måste betyda SEVÄRT! Men jag gillar inte obehagliga filmer. >_< Men om alla måste se den, så får jag väl känna mig inräknad.. ;P

2010-06-25 @ 22:37:50
» Mimmi säger:

Har du sett Redacted? Om nej, se den. Också en verklighetsbaserad film som utspelar sig nere i Mellanöstern någonstans, där en av soldaterna går runt och filmar med sin kamera för att han vill "filma sin biljett till filmskolan". Hörde Rise Against's Hero of War strax efter och man kan säga att där hör man filmen. Sjukt bra och obehaglig på ett sätt bara verklighetsbaserade filmer kan vara.

2010-06-27 @ 13:39:39
Trackback