grown ocean

Livet liksom rullar på i all sin glans men oj vad det känns tungt nu.. Jag pratade ju med läkaren om utmattningssyndrom och sa att jag inte trott det från början, eftersom jag inte kände mig nedstämd eller ledsen. Men hon talade ju om för mig att det oftast inte kommer samtidigt och inte behöver vara ett symptom, att det snarare är en konsekvens. Och jag tror jag börjar förstå vad hon menar.

Jag skrev för tre dagar sedan att jag inte är nergrävd men morgonen efter bara sa det pang. Jag vaknade och kände mig överkörd av ett tåg. Att vara så trött som jag är får mig att bara känna en så stor hopplöshet, ni vet. Jag känner mig liksom febrig och aldrig utvilad, har kass mage, jag orkar inte göra något, orkar inte bry mig om sådant som egentligen är viktigt för mig. Energin bara finns inte där. Jag sysselsätter mig men kan liksom inte njuta av det för jag kan bara tänka på hur jag mår och stressen över att inte känna mig som vanligt. Jag brukar kunna vrida och vända på situationer och se det positiva i nästan allting men vet ni vad - just nu går det inte. Jag vet inte varför, men allt känns så.. meningslöst. Vad jag än tänker att jag ska göra så följs det av tanken "äh, vad spelar det för roll". Det låter så patetiskt och jag kritiserar mig själv så hårt för det. Jag vill inte må så här.

I förrgår startade jag dagen hos kiropraktorn och hela min kropp bara skrek NEJ när jag tog mig ur sängen, så jag kom dit med gråten i halsen. Hon frågade mig om jag var trött, hur det gått hos läkaren och vad jag trodde om resultatet. Jag sa att jag var skeptisk eftersom jag inte känner mig deppig.. Men var ledsen för att jag liksom inte hade ork till det som jag känner definierar mig. Jag orkar inte träna, laga matlådor eller ens bry mig något större om hela livstilsbiten.. Jag brukar vara aktiv, produktiv, effektiv. Men nej. Jag har ingen motivation. Till något alls. Det enda jag kan tänka på är att sova. När hon svarade att "Det är i och för sig en depression du beskriver", så bara brast det för mig. Jag bara började stortjuta där jag låg, i bara underkläder och fick vävnad bortkrapad från knät. Gulliga Elisabeth reagerade snabbt och kramade om mig tills jag lugnat ner mig och all skam liksom rann av mig, det var så skönt att få gråta även om det egentligen var fel forum. Jag tycker om henne så mycket trots att jag knappt känner henne.

Jag tror att allt grundar sig i mina tankar om att det är våra prestationer som avgör vårt värde. När jag inte orkar prestera på något plan känner jag mig meningslös och värdelös och man är sin egna absolut hårdaste kritiker. Och har man väl kommit in i de tankebanorna så fastnar man i en nedåtgående, ond spiral. Man gör sig själv så illa utan att inse det. För mig känns det inte okej att bara vara. Jag får prestationsångest. Klankar ner på mig själv för att jag inte tagit mig så långt i livet, men vem är jag att säga så? Jag känner liksom att jag inte duger. Det känns så konstigt att skriva det men det är så det låter i mitt huvud. Jag är så besviken på mig själv som hamnat här, men skulle jag spola tillbaka dagarna hade jag antagligen gjort exakt samma sak igen. Kört på i samma tempo, haft samma bekymmer.

I förrgår grät jag så gott som hela dagen. Det var smärtsamt att jobba men någonstans vet man att man behöver göra annat än att sitta hemma. Ja, jag grät hjärtat ur mig nästan. Men någonstans känns det bra, för när känslostormen lagt sig kan man plocka upp bitarna och reflektera över vad som hänt. Jag brukar vara duktig på att njuta av småsaker här i livet men just nu ligger fokus bara på att göra bra ifrån mig de timmar jag jobbar och allt däremellan får vara hur som helst. Jag struntar i om jag skrattar eller gråter, bara det är konstruktivt för själen.

Jag har fått en lite klarare bild av hur kroppen egentligen mår. Jag inser att det är en lång väg tillbaka rent fysiskt men det är så svårt att veta hur man tar sig dit. Ska jag fortsätta sova eller ska jag släpa mig upp ur sängen trots att det känns så jävla jobbigt? Jag vet inte. Allt, verkligen allt, handlar om min mentala inställning och jag tror jag måste få bryta ihop för att orka bygga upp igen. Om någon har erfarenhet av detta, dela gärna med er ([email protected]). Jag vill veta.

Det här är i alla fall en summering av dagarna som gått. 



Lunch i solen.



Lämnade in bilen på verkstad för att släcka en varningslampa. Passade på att kolla lite på bilarna som var till salu och såg att drömbilen var tillbaka, 3200 mil senare..



Någon dag ska jag ha en sådan här pärla!

Efter besöket på verkstaden ringde jag upp Mary och frågade om hon ville med på smygöppningen av Strömstad Mat! So off we went.



Entrén..



Bageriet.



En himlans massa Victoria Secret body mists. Heaven.

 


Min proffsiga sambo gav oss en rundtur och hade sedan hand om demos.



Här klippte de bandet!

Vi åkte till torget för att se alla studenterna åka förbi på sina flak. Vilken glädje! Jag var så glad för deras skull.






Vi sa sedan hejdå, jag åkte hem, åt lunch och åkte sedan tillbaka till stan för att hålla bodypump. Dock så kom bara en deltagare och hon var inte så sugen på att köra själv så vi ställde in. Istället körde jag bröst och triceps i gymmet i en timme. Riktigt bra pass, dock veckans sista.

På torsdagen gick jag upp vid åtta för att göra mig i ordning inför en dag med lillebror Simon som slutade skolan den dagen. Mötte farmin vid kyrkan strax innan tio och vi kollade när alla barnen sjöng och så där. Det var längesedan jag var på skolavslutning känner jag..



Simon och hans klass sjöng pannkakor med sylt. ❤

Efter kyrkan var farmin tvungen att åka till tandläkaren men jag följde med Simon till klassrummet för fika och hejdå till klasskamrater och lärare.





Han fick sig en liten smultronplanta av fröken, så fint!

Vi åkte sedan till den officiella invigningen av det nya köpcentret i stan, där bland annat Strömstad Mat ligger.



Mycket folk..



Det släpptes ballonger!



... och bjöds på tårta..





Vi handlade lite snabbt och hälsade på mina fina vänner som jobbade. Jag gick loss på ekologiska hyllan kan man säga..



Och fick en goodiebag med riktigt fina grejer i!

Sedan åkte vi till Nordby för att köpa en till kontroll till Simons PS4. Big Hero 6 på blu-ray också. Så åt vi korv med mos och jag lärde Simon det grymma med att ha TVÅ sugrör i sin dricka, man får dubbelt så mycket!


I bilen sedan försökte jag lära honom blåsa bubblor med tuggummi, under tiden vi körde mot Daftö lekland. Det var så sjukt mycket folk och jag blev alldeles svettig av att behöva hålla koll på lillkillen hela tiden, men jag tappade bara bort honom två gånger. Gulp. Vi åkte Flumeride (och jag är alldeles för gammal för sånt nu för tiden känner jag) och andra attraktionen var krockbilarna. Då hände en liten olycka.. Jag hade glömt bort en burk Celsius som låg i min tygväska, det sa pang och helt plötsligt var det Celsius över hela mina byxor! I samma veva slog Simon i handen i mitt knä och åmade sig så högt att de tryckte på nödstopp. Simon rusade ut hyperventilerandes och skrikandes och jag for efter.. I efterhand skäms jag så mycket att jag inte sa till för vår bil blev evrkligen pissevåt men det blev så kaosartat. Förlåt Daftöland.

Livet blev genast ganska surt med 355 ml Celsius över byxorna men Simon drog på sig badkläder och lekte i vattnet i en timme och under tiden kunde jag sitta i solen och försöka torka. Farmin kom sedan och plockade upp brorsan på vägen hem så jag kunde åka hem och byta byxor..
 




Lillkillen alltså.

Egentligen hade vi planerat att byta olja på min bil men i och med min olycka ville jag bara hem och inte behöva åka tillbaka. Men med tanke på min sinnesstämning ville jag inte heller bara deppa ihop där ute i Näsinge så på vägen hem ringde jag farmin och sa att jag kommer ändå. Jag behövde liksom vara på Söle, jag bara kände det.

Så jag åkte hem, laddade om och åkte sedan till Söle. Vi såg ett avsnitt av ett program där de åker runt i England och letar antika grejer för att sedan sälja de på auktion och målet är så klart att göra så stora fynd som möjligt. Ganska roligt och fascinerande faktiskt. Sedan gick vi ut i den varma kvällssolen och bytte olja på bubblis.



Martin kom dit när han slutat jobba och de påbörjade det stora projektet att byta olja och filter på hans bil med. Det var ett svårare projekt än väntat men solen värmde och Majsan var med så vad gjorde väl det.

 




På så vis gick mina två dagar förbi och även om jag kände mig stressad till stor del så vet jag att det var ett av det bästa jag kunde göra.

I förrgår spikade vi även en ny utmaning för mig att se fram emot, i slutet av sommaren ska jag på GRIT-utbildning tillsammans med Sanja. Min deadline på bodycombatlicensen är ändå i mitten av juli så en sak i taget.


När saker känns tungt brukar jag vända mig till mamma.. Jag tror vår relation idag är ganska sällsynt. Vi har inte alltid haft en bra relation men vi har lagat den, och nu är hon alltid en av de första som dyker upp i huvudet när jag vill prata med någon, vare sig det är i glädje eller sorg. Henne ringde jag i alla fall i fredags och bara fortsatte min gråtparad och hon peppade mig och gav mig råd.. Eftersom jag gjort extraarbete på jobbet innan vi öppnade hade jag en halvtimme till godo att lägga på min timmes rast så jag bilade hem till Näsinge och satt i solen och pratade i telefon i en timme. Plockade några blommor och ställde på köksbordet för att påminna mig själv om vad det är som gör mig glad och hur det är att uppskatta småsaker. Sedan bättrade jag på sminket och åkte till jobbet igen. Med huvudvärk, uttömd på energi än en gång men ändå lite lättare innanför bröstet.
 


Hade inte för avsikt att köpa en ny klocka men gick förbi Ur&Penn och fick syn på denna. Armbandsuret of my life. Kostade bara tvåhundra kronor så jag slog till. Har ni sett så fin?



Igår i alla fall så jobbade jag först på Bodypower men började två timmar senare än tänkt för Åsmund var snäll och hoppade in för mig.. Det var skönt att få ta sovmorgon. Att inte behöva ställa väckarklockan. Jag sov till åtta innan jag vaknade, bara för att gå in och lägga mig i Martins säng och sova två timmar till.

När jag var klar på jobbet återstod att åka hem och ladda upp inför dagens pass nummer två.. Nattpass på Laholmen. Jag trodde jag skulle ha sån ångest men det kändes faktiskt helt okej. Jag kunde på något sätt acceptera att det var så här det såg ut oavsett om jag ville eller inte. Så jag höll huvudet högt och utan att beklaga mig eller tycka synd om mig själv (som är mer än jag lyckats åstadkomma på tre dagar) tog jag vara på timmarna jag fick mellan jobben.

När jag kom hem var Martin på bra humör och sa "vet du vem som var på jobbet idag? Lil Bub! Jag vet inte vad hon gjorde där men hon köpte en present till dig sa hon, jag vet inte.." och till en början så fattade jag ingenting av vad han sa och bara gav upp för det är inte helt ovanligt, haha.. Men när jag gick in i mitt rum låg där Lil Bub med två delicato-proteinbars!



Tack Bowies och Lil Bub för de små detaljerna som lyser upp..!

Jag lagade hamburgare och vi såg tre avsnitt av Solsidan. Är glad att Martin var villig att ge det en chans för jag tycker det är döroligt. Jag har kanske lite till godo också för alla gånger jag gått med på att se det han vill se. Efter jag ätit mat provade jag mitt nya snabbkaffe från Strömstad Mat och avnjöt min proteinbar låååångsamt.



Hade lite pepptalk med Martin och han gav mig en sådan otrolig respons, hade jag hört det samtalet och fått veta att det var vi så hade jag inte känt igen någon av oss. Det var så känsloladdat men ändå.. hoppfullt liksom. Vi ska förbättra det som inte är bra. Jag har bejakat mina egna bekymmer och framtidsångest de senaste dagarna och jag tror inte jag är ensam om att känna som jag gör, att livet liksom behöver mer mening. Att om vi fortsätter som vi gör idag, så kommer vi om tio år fortfarande bo kvar i hans föräldrars hus och bara träna, sitta vid datorn eller framför TV:n på fritiden. Jag vill ha ut mer av livet än så och börjar känna mig illa tills mods för det, och jag har inte ens fyllt 23. Då kan jag bara föreställa mig att Martin som är 32 inte heller känner så stark livsglädje. Jag sa att jag har lust att bara rycka upp oss båda med rötterna och bitchslapa oss ut ur våran komfortzon och säga nu jävlar ska vi ta i så vi spricker för nu ska vi förändra stort. Jag har alldeles för mycket passion för så mycket för att inte göra något av det och Martin är alldeles för smart för att inte utbilda sig. Jag har så många intressen, så mycket jag brinner för men inte gör något av.. Han å andra sidan vet verkligen inte vad han vill syssla med men tro mig, mo killen hade rätt studieteknik och behörighet skulle han kunna vara läkare. Martin föreslog att vi ska sätta oss ner och fundera på vad vi vill göra och sätta upp små delmål hur vi tar oss dit. Alltså jag smälte när han sa det. Fick rysningar längs ryggraden. Jag tror på oss, jag tror min "krasch" kan vara början på något nytt. Det har fått mig att inse att jag slitit ut mig för futila ting som inte givit mig glädje och man tar lärdom av det, och inser att man måste lägga fokus på annat i framtiden. För ska jag fucking gå in i väggen så ska det vara för att jag älskat mitt liv och det jag gör för mycket, ni vet. Man ska sträva efter att bygga upp en vardag man aldrig behöver semester från. Det ska vara hållbart och roligt.
 


Med detta i ryggen torkade jag tårarna och ladddade om för en natt på Cherry. Det var en trevlig kväll, jag blev väldigt trött sista timmen men jag hade riktigt bra gäster och det är därför jag vill vara på Laholmen. Men jävlar som jag förlorade, rent utsagt. Har aldrig blivit så utklassad. Men det gav god stämning så jag bryr mig inte, provisionen baseras ju på hur mycket jag sålt och inte nettot.. Vilket är tur det för summa summarum gick jag plus 280 spänn igår.

Men jag fick i alla fall invigt mina Freddybyxor i skinnimitation och gudars som jag älskar dem!(!!)

 
Bästa köpet på väldigt länge. Jag blev positivt överraskad över hur bra de satt för jag vill minnas att de var trånga som attan sist men nu satt de faktiskt bra.

 
När jag kom hem och det var knalljust ute och fåglarna kvittrade för glatta livet hade jag faktiskt lite svårt att somna.. Eller nä, det är väl en lögn, men jag hade lite svårt att varva ner. Men jag somnade vid halv fem ungefär och det är nästan en timme senare än vanligt. Har man så få timmars sömn framför sig gör man det bäst att lägga en handduk på kudden och sova med partysminkningen på och hoppas att den sitter kvar morgonen efter. Det gick sådär den här gången men jag hann bättra på den lite utan att det såg helt åt skogen ut.

Nu ska jag jobba heldag på Bodypower följt av ett combatpass. Hade egentligen tänkt spela in en licensvideo idag men kan tänka mig att den inte skulle bli skitsnygg. Med tanke på att jag sovit i fyra timmar.

På tal om snygg..


.. bjuder på en bild av Lil Bub för att den katten alltid får mitt hjärta att le.

Det känns ändå bättre idag än det gjort på länge och jag hoppas att jag kan vara på väg åt rätt håll. Jag vill inte säga att jag är deprimerad eller gått in i väggen för det låter så hårt. Jag är inte där än. Men jag tror att det varit bra att jag inte tränat, jag har sovit ordentligt och framför allt så har jag gått till jobbet trots att jag verkligen, verkligen inte velat. Att stå där är bra på det viset att jag måste liksom vara trevlig och prata med människor och det är inte så smärtsamt, snarare får det mig att glömma hur det egentligen känns innanför bröstkorgen.. Att fortsätta hålla sig fast vid sina rutiner och liksom inte tappa greppet tror jag är viktigt. Att gå heltidssjukskriven som deprimerad måste ju vara rena rama mentala självmordet.. Man fastnar så lätt i meningslösheten som jag antar att alla i den sitsen känner.

Jag tror jag har mig själv att tacka för att jag är så självmedveten, jag vet väldigt väl hur jag känner och funderar så mycket på varför. Jag har redan för flera år sedan insett att min lycka ligger i mina händer och även om det inte gick att applicera dag ett så kommer jag ändå komma tillbaka till den stabila grunden när jag fått gråta, svära och tycka synd om mig själv en stund. Jag är stark. Jag är bra. Jag duger och lite till. Även om man inte tror på det alltid så fake it 'til you make it.

Mycket tackvare Elisabeths reaktion den där morgonen och känslorna hon satte igång genom sin uppriktighet, tackvare mammas hjälp att få mig att se klart och hennes konkreta plan på hur jag ska ta mig tillbaka, tackvare att Martin lyssnade på mig igår och peppade mig och visade engagemang i att förändra både min och hans situation och tackvare mitt egna driv att må bra.. Så tror jag att jag kan vända på det här. Jag känner mig i alla fall mer taggad på livet än jag varit på ett tag och lite rädd. Men att andas, ta en dag i taget, stoppa och tänka som samtalsterapeuten Maria pratade om, vara positiv (stort fokus på att inte tänka illa om sig själv) och förlita sig på sin egen förmåga så tror jag man kan ta sig väldigt långt. Så länge man inte ger upp har man inte förlorat.

När Manfred avslutade vår relation för 4 år sedan ville jag bara dö. Det var så smärtsamt. I efterhand har det varit en av mina mest livsomvändande erfarenheter och jag är glad att det hände för det har format en så stor del av mig idag. Att min kropp sa ifrån och drog ner mig till botten kan också vara en sådan händelse. Det gör ont och är jobbigt men man kan ta en så stor lärdom av det. Det har fått mig att inse att jag måste sluta lägga all min energi på att prestera och städa huset - istället bygga upp och börja fullfölja mina drömmar.

Ha en fin söndag hörni. 
För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.


Dela gärna med dig av din åsikt!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kommentarer
Trackback