no escape

LÄS ↓

Jag bara måste få ur mig en sak. Jag är så fruktansvärt besviken.

Vissa har kanske redan läst detta på Facebook men jag tar det igen. Story time:
 
I ungefär ett och ett halvt år har jag haft problem med mitt vänstra knä. Det gör liksom ont på tre olika sätt och trots att jag besökt både sjukgymnaster, kiropraktorer och naprapater så vet liksom ingen vad de ska sätta för diagnos och inte heller vad de ska behandla. Det har så klart gått upp och ner och vissa behandlingar har hjälpt temporärt men summa summarum så började det med en typ av smärta men nu är det tre. Det känns som jag provat det mesta och nu sa både naprapaten och kiropraktorn att det finns inte mer att göra utan att ha tagit en MR-röntgen för att få se hur knäts mjukdelar (menisker, korsband, ligament, senor, etc.) mår. Kanske har jag något som slitits ner, växt till fel och behöver skrapas bort eller något som lossnat som behöver sys fast. Detta går endast av avgöra med en röntgen.

För att få en remiss måste man gå via vårdcentralen som sedan skickar mig vidare till ortopeden som skickar mig till röntgen. Idag besökte jag vårdcentralen, fick träffa en läkare som bad mig berätta. Jag sa så gott som allt ovanstående och att jag jobbar som PT och instruktör och tränat ganska hårt på min fritid i några år. Det är antagligen en slitageskada och inte en belastningsskada. Jag säger också att jag provat det mesta men att alla står rådlösa i väntan på en röntgen så de kan ge rätt behandling.

Konversationen som uppstår får mig att inte tro mina öron. Det absolut första läkaren frågar är vad jag tränar och jag svarar styrketräning. Direkt börjar hon mala på om att styrketräning är (märk mina ord) inte bra för kroppen och framför allt lederna, eftersom kroppen inte är gjord för sådan belastning varpå hon illustrerar en fruktansvärt dåligt utförd knäböj på tå (vilket talar om för mig att hon inte riktigt vet vad hon pratar om). Jo det fanns många studier som sa det nämligen, en från Finland bland annat. Hon styrketränar själv och vet därför att man gör det bara för att man tycker det är kul, inte för att det är bra för dig. Här satt jag och tänkte att hon menar säkert styrketräning i överflöd. Eller om man är okunnig och lyfter fel. Hon uttryckte sig säkert bara lite klumpigt. Men hon malde på om att hon hade bekanta som var maratonlöpare som visste att deras knän skulle vara fullständigt trasiga när de är 50 men de tyckte det var värt det så de gjorde det ändå (alltså ursäkta men vad tror du träning är till för? Hur tränar du? Behöver du köpa en timme?) Sedan frågade hon var en kiropraktor gör.

Förlåt vad sa du?

Ja vad gör en kiropraktor?

En kiropraktor knäcker..

KNÄCKER KNÄNA?!?!

Nej, justerar och ser kroppen som helhet och hittar imbalanser som kan vara bidragande faktorer till ett dåligt knä så som sneda höfter, dålig aktivering i muskulaturen i fötterna..
 
Hon bara tittade på mig. Hon vet alltså inte vad en kiropraktor är. Och det är väl okej, alla kan inte veta allt. Men SEDAN började hon prata om att det saknas vetenskapligt belägg för att kiropraktorbehandling faktiskt ger resultat och det är därför de inte är legitimerade. Alltså..
 
Du vet att Strömstad sjukhus har en avdelning för kiropraktik va? Och att det ligger visitkort till kiropraktorn jag gått till, i Strömstad sjukhus reception? Och att det visst finns en kiropraktorlicens? Var ska jag börja? Det kändes som hon förolämpade hela min existens. Jag har inte gått till en healer och bett dem sända god energi till knät liksom.

Sedan säger hon att det är ingen idé att röntga, vad jag behöver är en sjukgymnast och ett rehabprogram. MEN HAR DU ENS HÖRT VAD JAG SAGT? 7 PERSONER HAR UNDERSÖKT MITT KNÄ UTAN ATT KUNNA TALA OM FÖR MIG VAD DET ÄR VI SKA REHABILITERA, TROR DU EN ÅTTONDE PERSON KAN SÄGA NÅGOT MER ÄN DET VI REDAN VET ELLER SKA VI FÖRSÖKA PROVA NÅGOT ANNAT? Här började jag bara skratta rakt ut. Har aldrig känt mig så motarbetad av en läkare någonsin. Här började HON bli irriterad och sa att det finns verkligen ingen mening med att röntga för vi kommer ändå bara se skelettet och det är ju inte skadat (notera att hon inte undersökt mig än). Nej men på en MR-skanning ser man väl mjukdelarna, undrar jag. Ja det gör man (här höjer hon rösten) men hon kunde så gott som lova mig att vi kommer inte hitta något ändå.

MEN HERREGUD HITTAR VI INGENTING SÅ ÄR VÄL DET BARA BRA OCH GER MIG MER INFORMATION ÄN DEN JAG REDAN HAR VAD ÄR DET SOM ÄR SÅ JÄVLA SVÅÅÅÅÅÅÅRT
 
Jag tog ett djupt andetag.
 
Jag måste få en röntgenbild. Vi vet inte hur jag ska rehabiliteras annars.

Hon började igen; neeeeej men det jag försöker säga är att många tror att bara man tar en röntgenbild så är problemet löst sedan.

Jag skrattar igen. Jag har haft ont i ett och ett halvt år. Det här är knappast mitt förstahandsalternativ.

Jag hade sådan jävla lust att bara resa mig och gå. Men jag måste lösa detta.

Du kanske bör vila en längre period? Jag vet att det är svårt när det är ditt jobb men är du skadad så måste ju det gå bra?

Absolut, säger jag. Men ska jag sjukskriva mig behöver jag något form av intyg som kan bevisa att jag faktiskt har ont.

Typ en röntgenbild.

Hon tyckte det var bäst att hon gick och hämtade sin handledare. Han ställde lite frågor. Undersökte knät. Sa att jag tror det kan vara iliotibialbandet som spökar.

Det är nog bäst ni bokar in en röntgen.

Hej kom och hjälp mig.

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.


Dela gärna med dig av din åsikt!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kommentarer
Trackback